Fremtidens grønne beton er på trapperne

Efter fem års intensiv forskning er det lykkedes et konsortium med Aalborg Portland i spidsen at reducere CO2-udledningen under cementproduktion med hele 30 procent. Det er en rigtig god nyhed – ikke mindst fordi behovet for beton vil fordobles frem mod 2050.


FUTURECEM er navnet på en ny og langt mere miljøvenlig cementtype, som gennem de sidste fem år er udviklet af et innovationskonsortium med Aalborg Portland i spidsen.

Cementen udmærker sig ved at have samme høje kvalitet – og ikke mindst ved at der udledes 30 procent mindre CO2 under produktionen.

Det var derfor også et særdeles tilfreds konsortium, der sidste år afsluttede forskningsprojektet Grøn Beton II, og siden da har arbejdet med at forfine produktet:

“Vi har skabt nogle rigtig gode resultater, som giver grundlag og perspektiv for det videre arbejde med miljø og bæredygtighed i betonbranchen – ikke kun i Danmark, men også internationalt. Vi er dog stadig på et stadie, hvor vi arbejder med at kommercialisere de nyudviklede cement- og betontyper”, forklarer direktør for Aalborg Portland A/S, Michael Lundgaard Thomsen.

En stor udfodring

Michael Lundgaard Thomsen lægger ikke skjul på, at rejsen mod en mere miljøvenlig cement har været lang og udfordrende:

“At skabe nye cement- og betontyper, der er mere miljøvenlige, og som samtidig holder samme styrke og kvalitet er en kæmpe udfordring. Det har krævet omfattende undersøgelser og tests, da selv den mindste ændring i sammensætningen kan have enorm betydning for slutproduktet – og vi har under ingen omstændigheder villet gå på kompromis med byggematerialernes kvalitet”, siger han og tegner et billede af den grundlæggende udfordring, når det kommer til traditionel cementproduktion:
“Den grønne udfordring for cementproducenterne har nemlig altid været, at fremstillingsprocessen kræver energi til opvarmning, og at det kridt, der anvendes i cementen, afgiver CO2, når det varmes op.”

Læs hele artiklen fra Jyllands Posten her.